Vattum | Lees alles over de laatste trends

Meer weten over lifestyle, wonen, food en meer? Vattum!

Stamppot zuurkool

Stamppot zuurkool is een klassiek Nederlands gerecht dat vooral in de wintermaanden populair is. Het bestaat uit gestampte aardappelen en zuurkool, met soms ook andere ingrediënten zoals spekjes of rookworst. Het gerecht is stevig, voedzaam en lekker warm – perfect voor koude winteravonden.

Maar waar komt stamppot zuurkool vandaan? Hoe maak je het op de beste manier? En zijn er variaties op het traditionele recept? Hieronder vind je alles wat je moet weten over deze Nederlandse winterklassieker.

De geschiedenis van stamppot zuurkool

Stamppot zuurkool heeft een lange geschiedenis in Nederland en is al meer dan honderd jaar populair. In de Middeleeuwen was zuurkool al een populair gerecht in Europa, en het werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Nederland door de Duitsers.

In de 19e eeuw werd het gerecht steeds populairder onder de arbeidersklasse omdat het goedkoop en voedzaam was. In die tijd werd het vooral gegeten met aardappelen en roggebrood, maar tegenwoordig wordt het meestal geserveerd met een stukje vlees zoals spekjes of rookworst.

Hoe maak je stamppot zuurkool?

Het maken van stamppot zuurkool is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om het beste resultaat te krijgen.

Ingrediënten:

 • 1,5 kg aardappelen
 • 500 g zuurkool
 • 150 g spekjes of rookworst
 • 100 ml melk
 • 50 g boter
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
 2. Verhit intussen de zuurkool in een aparte pan op laag vuur.
 3. Bak de spekjes in een pan tot ze knapperig zijn, of kook de rookworst in een aparte pan.
 4. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp alles fijn tot een smeuïge puree.
 5. Voeg de warme zuurkool en spekjes of rookworst toe en meng alles goed door elkaar.
 6. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot zuurkool op een diep bord en maak een kuiltje in het midden waar je de jus van het vlees in kunt gieten.

Variaties op stamppot zuurkool

Hoewel het traditionele recept voor stamppot zuurkool simpel is, zijn er verschillende manieren om het te variëren en je eigen draai eraan te geven. Hieronder staan een paar suggesties:

 • Voeg een paar appels toe voor een zoetere smaak.
 • Maak het vegetarisch door de spekjes of rookworst weg te laten en te vervangen door bijvoorbeeld vegetarische gehaktballen.
 • Voeg wat mosterd toe voor extra pit.
 • Bak wat champignons en voeg ze toe voor extra smaak.
 • Gebruik zoete aardappel in plaats van gewone aardappelen voor een gezondere variant.

Probeer verschillende variaties uit en ontdek jouw favoriete stamppot zuurkool-recept.

Veelgestelde vragen over stamppot zuurkool

 1. Kan ik stamppot zuurkool van tevoren maken? Ja, je kunt stamppot zuurkool van tevoren maken en het in de koelkast bewaren. Warm het op in de magnetron of in de oven voordat je het serveert.
 2. Is stamppot zuurkool gezond? Stamppot zuurkool bevat veel groenten en aardappelen, dus het kan een gezonde maaltijd zijn als je het met mate eet. De toevoeging van spekjes of rookworst maakt het wel wat minder gezond, dus eet het met mate en varieer in de ingrediënten.
 3. Wat kan ik serveren bij stamppot zuurkool? Stamppot zuurkool wordt traditioneel geserveerd met een stukje vlees zoals spekjes of rookworst. Maar je kunt ook ander vlees of vis serveren, of het vegetarisch houden. Een frisse salade kan ook lekker zijn als bijgerecht.

Conclusie

Stamppot zuurkool is een traditioneel Nederlands gerecht dat al meer dan honderd jaar populair is. Het gerecht is stevig, voedzaam en perfect voor de koude winteravonden. De geschiedenis van stamppot zuurkool gaat terug tot de Middeleeuwen, toen zuurkool al populair was in Europa en in de 16e eeuw werd geïntroduceerd in Nederland door de Duitsers. Het gerecht werd vooral populair onder de arbeidersklasse vanwege de lage kosten en de voedzaamheid. Stamppot zuurkool wordt gemaakt van gestampte aardappelen en zuurkool, met soms spekjes of rookworst als extra ingrediënten. Er zijn verschillende variaties op het traditionele recept mogelijk, waardoor je jouw favoriete stamppot zuurkool-recept kunt ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.